Wetenswaardigheden over de schietsport en SV “Koningsschutters”

Ben jij benieuwd naar de schietsport of wil je er graag meer over weten? SV “Koningsschutters” vertelt je graag meer over de schietsport en de verschillende onderdelen daarvan. Lees snel verder!

Wat is schietsport?

De schietsport wordt al beoefend sinds het bestaan van wapens. Het was zelfs één van de negen eerste sporten op de Olympische Spelen van 1896! De schietsport is geschikt voor iedereen en zelfs voor elke leeftijd. Om deel te nemen aan schietsport moet je eerst lid worden van een schietsportvereniging. Bij deze verenigingen en schietbanen gelden zeer strenge veiligheidsregels om de sport veilig te kunnen beoefenen. Het is een zeer variërende sport waarbij je uit diverse onderdelen kan kiezen. De variaties gaan van moderne schietwapens tot voorladers uit de vorige eeuw.

Welke schietsport onderdelen zijn er?

Voor de verschillende vuurwapens en luchtbuksen zijn diverse disciplines opgesteld. Binnen de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) zijn de volgende wapengroepen opgesteld:
Luchtgeweer
Klein Kaliber Geweer
Groot Kaliber Geweer
Pistool
Kleiduiven
Historische Wapens
Target Sprint

Binnen deze disciplines beoefen je alleen met het desbetreffende wapen van die wapengroep de sport. Bij elke wapengroep zijn er verschillende onderdelen reglementen waarmee wedstrijden worden geschoten. Denk bijvoorbeeld aan open wedstrijden, klasseringswedstrijden of juniorenwedstrijden.

Bij bijna elke discipline kan je ook deelnemen aan de KNSA-kampioenschappen. Dit kunnen Afdelingskampioenschappen zijn, maar ook Nederlandse Kampioenschappen. Daarnaast worden op de Olympische spelen 15 verschillende schietsportdisciplines beoefend. Daarvan is het kleiduivenschieten wel het meest bekende onderdeel.

Schietsport opleidingen

Binnen de KNSA zijn er verschillende opleidingen te volgen voor de schietsport. Om de schietsport verantwoord uit te voeren worden er hoge kwaliteitsnormen geëist. De KNSA biedt haar leden dan ook diverse opleidingen en cursussen aan, zoals:

Sporttechnische opleidingen

Binnen deze opleidingen kan je worden opgeleid voor Basistrainer (KSS-niveau 2), Trainer- A (KSS niveau 3). Bij deze opleidingen is een overzicht opgesteld om de ontwikkeling van de sportschutter bij te houden. Het uiteindelijke doel is om van beginner naar topschutter te gaan.

Wedstrijd organisatorische opleidingen

Deze opleiding is er om te zorgen dat wedstrijden en trainingen op een verantwoorde en veilige manier worden uitgevoerd. Hier zitten namelijk hoge kwaliteitseisen aan. Je kan worden opgeleid als baancommandant,

Korte cursussen

Om de schutters op een verantwoorde manier om te laten gaan met de wapens worden er verschillende cursussen aangeboden. Een aantal van deze cursussen zijn: Wet Wapens & Munitie, Verenigingsveiligheidsfucntionaris, deze cursus is via de SV “Koningsschutters te volgen

Veilig Herladen en Verenigingsbestuurders.

Bijscholingen

Om de kwaliteit te waarborgen is het belangrijk om naast de opleidingen en cursussen ook bijscholingen aan te bieden. Tijdens de bijscholingen worden de competenties bijgehouden en is er natuurlijk ook ruimte voor het verdiepen en verbreden. De bijscholingen worden dan ook jaarlijks op meerder locaties door de KNSA georganiseerd.

Schietsport wapens kopen

Wanneer je beginnend sportschutter bent, kan je vaak gebruik maken van de verenigingswapens. Zo kan je als beginner eerst kennismaken met de verschillende wapens en daarna gemakkelijker je keuze maken voor eigen aanschaf. Daarnaast is het ook zo dat je als beginnend sportschutter geen eigen vuurwapen mag aanschaffen, maar wel een luchtdrukwapen.

Ben jij op zoek naar een schietsport wapen, dan kan je deze bv. aanschaffen via de wapenhandel van J. van der Zanden, Meirseweg 32 -34, 4881DJ in Zundert. Daar kan je langskomen voor goed advies op maat.

Telefoon: 076-5975661 / Website: www.jvdzanden.com

NB. De vet gedrukte en onderstreepte opleidingen zijn van belang voor onze vereniging en worden dan ook betaald door de vereniging maar wel met de bedoeling dat na de opleiding voor een bepaalde periode (± 2 jaar) les wordt gegeven aan nieuwe leden van de vereniging.

Openingstijden

Voor lucht- en vuurwapenschutters
Maandag - Donderdag : 19:00 - 23:00
Bar open tot 22:30.

Voor (jeugd-)luchtschutters
Zaterdag : 9:00 - 12:00

WM3 formulieren
Ma en Wo tijdens openingstijden
Za van 10:00u tot 12:00u

Nieuwsbrief

Meldt u hier aan voor onze nieuwsbrief
[mc4wp_form id="571"]

koningsschutters © 2024. Alle rechten voorbehouden.