SAMUEL COLT MAAKTE DE EERSTE REVOLVER

Op 5 maart 1836 maakte de Amerikaanse uitvinder Samuel Colt de eerste revolver voor de massaproductie: de .34-kaliber. Tijdens de Mexicaanse Oorlog en de Amerikaanse Burgeroorlog werd deze revolver in grote aantallen gebruikt. Colt stierf in 1862 als een rijk man.

Een revolver is een vuistvuurwapen waarmee meerdere schoten kunnen worden gelost zonder te herladen. Kenmerkend aan de revolver is de trommel (Engels cylinder) met een aantal kamers, veelal zes, (tegenwoordig ook tien van kaliber ●22) waarin de patronen zich bevinden.

Dit is anders dan bij een semi-automatische pistool, waar de patronen in een aparte houder zitten die in de kolf wordt geschoven. Revolvers zijn lomper en onhandiger dan semi-automatische pistolen, en kunnen minder patronen bevatten, maar hebben de reputatie dat ze minder storingsgevoelig zijn en makkelijker schoon te maken en te onderhouden zijn

Samuel Colt

Colt werd geboren op 19 juli 1814 in Hartford, Connecticut. Op jonge leeftijd werkte hij op een boerderij waar hij veel over mechanica leerde. Op zijn zestiende ging hij naar de Amherst Academie in Massachusetts voor de studie scheepvaart. Colt werd door kwajongensstreken van school gestuurd.

Zijn vader besloot hem om hem een kans te geven om de stuurmanskunst in de praktijk te leren en stuurde hem naar zee aan boord van de “Corvo”. Dit schip maakte een reis van bijna een jaar. Colt was gefascineerd door de mechanica van het roer van het schip. Door de draaiende beweging van het roer raakte hij geïnspireerd en maakte hij een houten prototype van de revolver met een draaiende kogelkamer.

Eerste revolver voor massaproductie

Na de terugkeer van zijn reis op zee verbeterde hij zijn idee voor de revolver. Hij wordt vaak niet zozeer gezien als een uitvinder, maar meer als een verbeteraar. Hij maakte namelijk een verbeterde versie van het vuurwapen dat door de Britse Elisha Collier is uitgevonden.  

In oktober 1835 vergaarde Colt het Britse patent op zijn uitvinding en op 25 februari 1836 het Amerikaanse patent. Zijn revolver had een draaiende cilinder en was lichter en makkelijker laadbaar dan voorgaande versies. Bovendien kon met zijn revolver sneller achter elkaar worden geschoten. Zijn bedrijf Colts Patent Fire-Arms Manufacturing Company produceerde op 5 maart 1836 de eerste van deze revolver, de .34-kaliber. 

Succes revolver van Samuel Colt

In de eerste jaren nadat zijn revolver in productie ging, liep zijn zaak slecht. Het tij keerde pas in 1846. De Mexicaanse Oorlog was in aantocht (1846-1848) waardoor de Amerikaanse regering besloot een bestelling te plaatsen bij Colt van maar liefst 1.000 wapens.     

In 1855 openende hij in Hardford de grootste private fabriek die wapens produceerde. Tegen 1856 werden hier 150 wapens per dag geproduceerd.

Colt was succesvol in het promoten van zijn zaak. Tegen de tijd dat de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) uitbrak was zijn revolver een van de bekendste vuurwapens ter wereld. Tijdens deze oorlog werkten in zijn fabriek maar liefst 1.000 werknemers. Colt was inmiddels één van de rijkste mannen in Amerika dankzij zijn wapenfabriek.

Dood van Samuel Colt

De druk van het leveren van wapens aan de troepen eiste zijn tol: op slechts 47-jarige leeftijd stierf Colt in zijn huis op 10 januari 1862. Zijn nalatenschap was miljoenen waard. Tijdens zijn leven had zijn fabriek maar liefst ruim 400.000 wapens geproduceerd. Na zijn dood ging zijn hele nalatenschap naar zijn weduwe Elizabeth. De wapenfabriek bestaat nog steeds, maar is niet meer in handen van de familie Colt. De huidige naam is Colts Manufacturing Company en heeft tot op heden meer dan 30 miljoen wapens geproduceerd.

Enkele modellen

Brooklyn Firearms Slocum gemaakt van 1863 tot 1864
Lefaucheux-model, speldpatroon, 1865 – 70
9 mm revolver, Dieudonné Levaux, Luik 1870, model in zilver metaal en ivoren kolf
8 mm Bulldog-type revolver, Manufacture d’Armes de Saint-Etienne, circa 1890, zwarte bakeliete kolf

Openingstijden

Voor lucht- en vuurwapenschutters
Maandag - Donderdag : 19:00 - 23:00
Bar open tot 22:30.

Voor (jeugd-)luchtschutters
Zaterdag : 9:00 - 12:00

WM3 formulieren
Ma en Wo tijdens openingstijden
Za van 10:00u tot 12:00u

Nieuwsbrief

Meldt u hier aan voor onze nieuwsbrief
[mc4wp_form id="571"]

koningsschutters © 2024. Alle rechten voorbehouden.